4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

Mε Mini Paceman Cooper D 1.6 στο Αυτοκινητοδρόμιο Σερρών

Ταξιδεύουμε με στιλ, σβέλτα και οικονομικά με το πιο σωστό Mini Paceman, το Cooper D 1.6, για να πραγματοποιήσουμε αυτοψία στο πρόβλημα που έχει προκύψει στην άσφαλτο του Αυτοκινητοδρομίου Σερρών...

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: Δευτέρα 8 Ιουλίου
ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ: Mini Paceman Cooper D 1.6
ΟΔΗΓΟΣ: Μανώλης Σαλούρος
ΔΙΑΔΡΟΜΗ: Αθήνα-Σέρρες-Αθήνα
ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ: 1.200

ΤΟ Αυτοκινητοδρόμιο Σερρών λειτουργεί από το 1998. Από τότε και μέχρι το 2012 άντεξε η πρώτη άσφαλτος, διάστημα που μόνο θετικά σχόλια μπορεί να αποσπάσει αναφορικά με την ποιότητα του έργου. Μέσω του Προγράμματος Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας «Ελλάδα-Βουλγαρία 2007-2013», δόθηκε την προηγούμενη χρονιά στο Δήμο Σερρών -όπου και ανήκει η πίστα- η δυνατότητα να αλλάξει το οδόστρωμα, έπειτα από τη φυσιολογική φθορά του. Δυστυχώς, όμως, πριν καλά καλά κλείσει χρόνος από την περάτωση των έργων, ανέκυψε ένα πρόβλημα, το οποίο μάλιστα μεγάλωνε με την πάροδο του χρόνου. Από τον ασφαλτοτάπητα πετάγονταν πετραδάκια που χτυπούσαν στους αναβάτες και στις μηχανές, με αποτέλεσμα η πίστα ουσιαστικά να είναι επικίνδυνη και ακατάλληλη για αγώνες, και δη Βαλκανικού Πρωταθλήματος! Το μοναδικό αυτοκινητοδρόμιο ανάλογου επιπέδου στη χώρα μας κατέβασε -θεωρητικά- ρολά, ενώ το ζήτημα για την τοπική κοινωνία και την ευρύτερη περιοχή της βόρειας Ελλάδας είναι κάτι παραπάνω από μείζονος σημασίας, μιας που η πίστα ουκ ολίγες φορές έχει αποτελέσει «πάτημα» για παραταξιακές-πολιτικές αντιπαραθέσεις...
Επισκεπτόμαστε αυθημερόν, λοιπόν, το Αυτοκινητοδρόμιο, για να αποκτήσουμε μια εικόνα της έκτασης του προβλήματος. Αυτοκίνητό μας το πιο ολοκληρωμένο Paceman με βάση τα δεδομένα της εποχής, το Cooper D, με τον πετρελαιοκινητήρα των 1.598 κ.εκ., τους 112 ίππους και τα 27,5 χλγμ. ροπής ήδη από τις 1.750 σ.α.λ. Μεγάλα ατού για ένα ταξίδι 1.000+ χιλιομέτρων σε μία ημέρα; Φυσικά, η μεγάλη του αυτονομία, η οποία σου επιτρέπει να μπεις στην πόλη των Σερρών με ένα γέμισμα!

«Όλοι στην πόλη θέλουν...»
Πριν ξεκινήσουμε για το ταξίδι μας είχαμε μιλήσει με τους ανθρώπους της πίστας, έτσι ώστε, φτάνοντας εκεί έπειτα από περίπου πεντέμισι ώρες, να κάνουμε και μια συζήτηση με έναν από τους ανθρώπους-κλειδιά στην όλη υπόθεση, τον κύριο Παναγιώτη Ε. Γρηγοριάδη, ο οποίος, εκτός από Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας που διαχειρίζεται την πίστα, είναι και ο Αντιδήμαρχος Σερρών, αλλά και ο άνθρωπος που μας βοήθησε τα μέγιστα για να έρθουν στα χέρια μας τα στοιχεία που παρατίθενται στη συνέχεια. Αρχικά, πρέπει να διευκρινίσουμε ότι το Αυτοκινητοδρόμιο Σερρών ανήκει στο Δήμο, ενώ η εταιρεία Αθλητικό Πάρκο Ομόνοιας είναι υπεύθυνη για τη διαχείριση της πίστας και μόνο. Οπότε, η ανάθεση του έργου στη «Γαλάνης Π. Στέργιος», μέσω δημοπρασίας στις 13 Σεπτεμβρίου 2011, έγινε από την τοπική αυτοδιοίκηση της περιοχής και τις τεχνικές υπηρεσίες της, με τεκμαρτή έκπτωση 59,14% και τελική αξία του συνολικού έργου (προέβλεπε επιπλέον την πίστα καρτ, το κτίριο που έχει μέσα αυτή καθώς και το πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής που βρίσκεται εντός του Αθλητικού Πάρκου Ομόνοιας) τα 962.284,04 ευρώ, ενώ ο Δήμος είναι και πάλι αρμόδιος για το πότε και το πώς θα ξεκινήσουν εκ νέου οι εργασίες για την επιδιόρθωση του προβληματικού ασφαλτοτάπητα. «Δεν κοιμόμαστε τα βράδια. Προσπαθούμε να βρούμε τρόπο ώστε το συντομότερο δυνατόν να επαναλειτουργήσει η πίστα με τις σωστές προδιαγραφές. Το θετικό στην όλη υπόθεση είναι ότι, ανεξαρτήτως παραταξιακών αντιπαραθέσεων, όλοι στην πόλη θέλουν να ανοίξει και πάλι άμεσα η πίστα!» Αυτά μας είπε με το καλημέρα ο κύριος Γρηγοριάδης.
Τηρήθηκαν όμως κατά γράμμα οι προδιαγραφές; Κάπου εδώ αρχίζουν τα παράξενα και τα νομοθετικά κενά της υπόθεσης. Όπως προκύπτει από έγγραφο του Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, και συγκεκριμένα της Γενικής Γραμματείας Επενδύσεων και Ανάπτυξης (Ειδική Υπηρεσία Αρχή Πληρωμής), η μελέτη καθώς και η κατασκευή της αναβάθμισης του οδοστρώματος ολοκληρώθηκαν βάσει των ισχυουσών προδιαγραφών οδοποιίας του ΥΠΕΧΩΔΕ. Προσοχή, όμως! Προδιαγραφές οδοποιίας, και όχι κατασκευής πίστας, αφού δυστυχώς τέτοιες δεν προβλέπονται με βάση τα ισχύοντα. Ταυτόχρονα στο έγγραφο σημειώνεται: «Μετά την αποπεράτωση της κύριας πίστας και κατά τη διάρκεια χρήσης της, σημειώθηκε αστοχία της αντιολισθηρής στρώσης (αποκόλληση αδρανών). Διερευνήθηκε η αστοχία και προέκυψε ότι οι υπάρχουσες τεχνικές προδιαγραφές του ΥΠΕΧΩΔΕ δεν επαρκούσαν, και απαιτείται χρήση τροποποιημένης ασφάλτου με αυξημένες προδιαγραφές».
Το πιο σημαντικό στοιχείο, όμως, βρίσκεται λίγο παρακάτω, εκεί που ουσιαστικά αναφέρεται ξεκάθαρα ότι οι δαπάνες για τη διόρθωση του προβλήματος θα μπορούσαν ίσως να καλυφθούν από τα «απρόβλεπτα», τα οποία σύμφωνα με το νόμο 3669/2008 αφορούν δαπάνες που προκύπτουν από προφανείς παραλείψεις και προμετρητικά σφάλματα της μελέτης και κρίνονται αναγκαίες για την αρτιότητα και λειτουργία του έργου. Δυστυχώς, όμως, το έγγραφο συνεχίζει: «Στο εν θέματι έργο, το ποσό των απρόβλεπτων (56.896,48 ευρώ) δεν επαρκεί για την κάλυψη των εργασιών της τροποποιημένης ασφάλτου». Σύμφωνα με όλα τα παραπάνω, για να καλυφθούν οι εργασίες που απαιτούνται, θα πρέπει να πραγματοποιηθεί νέα δημοπράτηση και να υπογραφεί νέα σύμβαση. Για το σκοπό αυτό, απαιτείται αύξηση του προϋπολογισμού του έργου έπειτα από πρόταση του Δικαιούχου. Και ολοκληρώνει: «Σας επισημαίνουμε ότι οι δαπάνες που αφορούν την ασφαλτόστρωση από την πρώτη σύμβαση, εφόσον εκτελέστηκαν σύμφωνα με τις προδιαγραφές που ορίζονταν σε αυτήν, είναι νόμιμες και κανονικές, αλλά δεν μπορούν να θεωρηθούν επιλέξιμες. Αντί αυτών θα βαρύνουν τον επιλέξιμο προϋπολογισμό οι δαπάνες της νέας ασφαλτόστρωσης σύμφωνα με τις αυξημένες προδιαγραφές».

Στα «Κ» το πρόβλημα...
Πού παρατηρείται όμως το πρόβλημα της πίστας; Ξεκινάμε με το Paceman από τη μεγάλη ευθεία, μπροστά από τα pit, και μέχρι το τέλος της τίποτα δε σου κινεί υποψίες. Από την πρώτη δεξιά, όμως, καταλαβαίνεις το μέγεθος του προβλήματος. Η αποκόλληση παρατηρείται στις στροφές της πίστας, και μάλιστα κατά μήκος αυτού που ορίζουμε ως «ιδανική γραμμή». Ό,τι χειρότερο δηλαδή για μια πίστα, αφού ουσιαστικά μιλάμε για το εύρος του οδοστρώματος που χρησιμοποιείται περισσότερο από τους αγωνιζομένους και, φυσικά, αυτό που δέχεται τις εντονότερες καταπονήσεις. Μπορεί με το δικό μας Cooper D να μην αντιμετωπίσαμε πρόβλημα κατά τη διάρκεια της φωτογράφισης, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορούσαμε να κινηθούμε γρήγορα εκεί μέσα, αφού η νέα λευκή διαγράμμιση (έξω από τα kerb) ουσιαστικά σε «φρενάρει» από μόνη της. Πόσω μάλλον, όταν μιλάμε για πίστα που φιλοξενεί κυρίως αγωνιστικές μοτοσικλέτες...
Το Paceman, παρ' όλα αυτά, ακόμα και εκεί μέσα, καταφέρνει να μας δείξει τα χαρακτηριστικά του γνωρίσματα. Αφού ταξιδέψαμε με άνεση χάρη στην πιο μαλακή -σε σχέση με των «απλών» Mini- ανάρτησή του, διαπιστώσαμε ότι αυτή, και κατά συνέπεια όλο το σύνολο, μπορεί να προσαρμοστεί ακόμα και μέσα σε μια πίστα (έστω και αν αυτή δεν είναι στα καλύτερά της). Το χαμηλό κέντρο βάρους, σε σχέση με ενός Countryman για παράδειγμα, το βοηθά εξαιρετικά και, παρά το γεγονός ότι κλίσεις υπάρχουν, δεν είναι ενοχλητικές. Στην απροβλημάτιστη οδήγηση σημαντικό ρόλο παίζουν και η σωστή πλευρική στήριξη των καθισμάτων, όπως και το στάνταρντ DTC, το οποίο όμως είναι εξαιρετικά διακριτικό και δεν επεμβαίνει όσο ο οδηγός δε χρειαστεί να κάνει απότομους χειρισμούς του τιμονιού.
Όσον αφορά τον κινητήρα, τα σχεδόν 28 χλγμ. ροπής σε κάνουν να ξεχνάς ότι βρίσκεσαι σε ένα σύνολο μόλις 112 ίππων και, παρά τα 1.326 κιλά του συνόλου, το πετρελαιοκίνητο Paceman κινείται σβέλτα και, πάνω απ' όλα, οικονομικά, με κύριο χαρακτηριστικό του τις ικανοποιητικές ρεπρίζ και τη γραμμικότητα λειτουργίας του κινητήρα του.

Πρόβλεψη-μελέτη για 238.815,14 ευρώ
Από τη στιγμή που διαπιστώθηκε το πρόβλημα, η ανάδοχος εταιρεία σε συμφωνία με το Δήμο Σερρών απευθύνθηκε στον καθηγητή της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ στον τομέα των οδοστρωμάτων, κ. Θανάση Νικολαΐδη, για τη διερεύνηση των αιτίων που το προκάλεσαν και, φυσικά, για το σημαντικότερο και εκείνο που καίει τους πάντες αυτήν τη στιγμή, τη διατύπωση πρότασης αποκατάστασής του. Συγκεκριμένα, ελήφθησαν νέοι πυρήνες και πλακούντας ασφαλτοσκυροδέματος από την πίστα, οι οποίοι εξετάστηκαν στο εργαστήριο οδοποιίας του ΑΠΘ, ενώ παράλληλα εξετάστηκαν δοκίμια ασφαλτοσκυροδέματος τα οποία είχε λάβει η ανάδοχος κατά τη διάρκεια της ασφαλτόστρωσης και τα διατηρούσε στο εργαστήριό της, καθώς και των αδρανών που χρησιμοποιήθηκαν. Από τη διερεύνηση όλων των παραπάνω δεν προέκυψε ασυμφωνία του υλικού που χρησιμοποιήθηκε με τις ισχύουσες προδιαγραφές του ΥΠΕΧΩΔΕ και τις απαιτήσεις της μελέτης.
Ως αιτία αποκόλλησης των αδρανών από την επιφάνεια του οδοστρώματος, σύμφωνα με τη μελέτη, παρουσιάζεται η χαμηλή συνοχή του ασφαλτομείγματος (η οποία δεν αντιμετωπίζεται επαρκώς από τις προδιαγραφές), σε συνδυασμό με τη χρήση κοινής ασφάλτου. Όπως προείπαμε, λοιπόν, εδώ είναι το κενό -νομικό- σημείο. Λόγω της μοναδικότητας του έργου για τα ελληνικά δεδομένα, δεν υπάρχουν κατάλληλες τεχνικές προδιαγραφές τις οποίες θα μπορούσε να ακολουθήσει η υπηρεσία κατά τη σύνταξη της αρχικής μελέτης, αλλά ούτε και η ανάδοχος εταιρεία του κ. Γαλάνη κατά τη σύνταξη της μελέτης σύνθεσης, και έτσι ήταν αδύνατον να προβλεφθεί και να αντιμετωπιστεί εκ των προτέρων το φαινόμενο της πρόωρης αποκόλλησης των αδρανών.
Ο καθηγητής κ. Νικολαΐδης πρότεινε τρεις εναλλακτικές λύσεις:
1. Φρεζάρισμα βάθους 4 εκ. και διάστρωση ισοπαχούς στρώσης με καταλληλότερο και ανθεκτικότερο ασφαλτοσκυρόδεμα αντιολισθητικής στρώσης.
2. Διάστρωση επί της υφιστάμενης επιφάνειας ασφαλτικής στρώσης πάχους 4 εκ. με καταλληλότερο και ανθεκτικότερο ασφαλτοσκυρόδεμα αντιολισθητικής στρώσης.
3. Διάστρωση επί της υφιστάμενης επιφάνειας ασφαλτικής στρώσης πάχους 3 εκ. με καταλληλότερο και ανθεκτικότερο ασφαλτοσκυρόδεμα αντιολισθητικής στρώσης.
Και στις τρεις περιπτώσεις, πάντως, κρίνεται απαραίτητη η χρήση τροποποιημένης ασφάλτου, η οποία θα προκύψει από τη μελέτη σύνθεσης την οποία θα εκπονήσει ο καθηγητής κ. Νικολαΐδης στο εργαστήριο οδοποιίας του ΑΠΘ, ώστε να διασφαλιστεί η επιτυχία της αποκατάστασης του προβλήματος. Από τις τρεις εναλλακτικές προτάσεις η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Σερρών επέλεξε την τρίτη, με το σκεπτικό ότι καλύπτει τις τεχνικές απαιτήσεις της, ενώ και οικονομικά είναι η πιο συμφέρουσα. Η επιπλέον χρηματοδότηση -πέραν των ήδη εγκεκριμένων- που απαιτείται για την αποκατάσταση του προβλήματος ανέρχεται στα 238.815,14 ευρώ.

Ποιος θα καλύψει τα έξοδα;
Ήμασταν σίγουροι ότι το μοναδικό ερώτημα που δε θα καταφέρναμε να απαντήσουμε, ακόμα και μετά την «αυτοψία μας» στο Αυτοκινητοδρόμιο των Σερρών, θα ήταν το «ποιος θα αναλάβει το κόστος της ζημιάς;». Δυστυχώς, δικαιωθήκαμε και για αυτό. Μέχρι και τη στιγμή που γράφονταν αυτές οι γραμμές δεν είχαμε απάντηση ούτε για την... ταμπακιέρα και, κατά συνέπεια, ούτε για το πότε ξεκινούν οι εργασίες αποκατάστασης. Επιστρέφοντας όμως στην Αθήνα, αυτό που έχουμε καταλάβει για τα καλά είναι ότι όλες οι πλευρές έχουν συνειδητοποιήσει το μέγεθος του προβλήματος για την τοπική κοινωνία, και όχι μόνο, με αποτέλεσμα να νιώθουμε-ελπίζουμε ότι σύντομα θα βρεθεί λύση!_ Μ. Σαλ.

«Η αποκόλληση παρατηρείται στις στροφές της πίστας, και μάλιστα κατά μήκος αυτού που ορίζουμε ως “ιδανική γραμμή”...»

«Αφού ταξιδέψαμε με άνεση χάρη στην πιο μαλακή -σε σχέση με των “απλών” Mini- ανάρτησή του, διαπιστώσαμε ότι αυτή, και κατά συνέπεια όλο το σύνολο, μπορεί να προσαρμοστεί ακόμα και μέσα σε μια πίστα (έστω και αν δεν είναι στα καλύτερά της).»

Mini Paceman Cooper D 1.6
ΚΥΒΙΣΜΟΣ 1.598 κ.εκ.
ΜΕΓ. ΙΣΧΥΣ 112 ίπποι/4.000 σ.α.λ.
ΜΕΓ. ΡΟΠΗ 27,5 χλγμ./1.750-2.250 σ.α.λ.
ΜΕΤΑΔΟΣΗ
ΚΙΝΗΣΗ Εμπρός
ΚΙΒΩΤΙΟ Χειροκίνητο 6 σχέσεων
ΑΝΑΡΤΗΣΗ
ΕΜΠΡΟΣ Γόνατα ΜακΦέρσον μονού συνδέσμου, αντιστρεπτική
ΠΙΣΩ Πολλαπλών συνδέσμων, αντιστρεπτική
ΦΡΕΝΑ
ΕΜΠΡΟΣ Αεριζόμενα δισκόφρενα (294 χλστ.)
ΠΙΣΩ Δισκόφρενα (280 χλστ.)
ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ
ΜΗΚ.xΠΛ.xΥΨ. 4.109x1.786x1.518 χλστ.
ΜΕΤΑΞΟΝΙΟ 2.596 χλστ.
ΒΑΡΟΣ* 1.326 κιλά
ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ*
0-100 ΧΛΜ./ΩΡΑ 10,7 δλ.
0-1.000 Μ. 32,5 δλ.
120-0 ΧΛΜ./ΩΡΑ 60,2 μ.
ΤΕΛΙΚΗ ΤΑΧΥΤΗΤΑ 187 χλμ./ώρα
ΜΕΣΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΔΟΚΙΜΗΣ: 6,8 λίτρα/100 χλμ.
ΕΚΠΟΜΠΕΣ CO2 115 (γρ./χλμ.)
ΤΙΜΗ: Από 27.550 ευρώ (26.126 με απόσυρση)
*ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ 4Τ